Analiza odnosa slovenskih podjetij do trajnosti

GREEN STAR je viden pečat odličnosti pri doprinosu k podnebni nevtralnosti in bolj zeleni prihodnosti.

Predstavljamo prvo analizo v Sloveniji, ki omogoča vpogled v stanje ESG (okoljskih, socialnih in upravljavskih) dejavnikov podjetij, izpostavlja vrzeli ter določa ambicioznost na poti razogličenja in trajnostnega poslovanja.

V analizi so obravnavana podjetja, ki so do izteka leta 2023 zaključila proces pridobitve Green Star za leto 2022.  Pokriva vse tri ESG vidike trajnostnega poslovanja. Izpostavlja tudi vrzeli, ki jih podjetja morajo premostiti, če želijo doseči cilje razogljičenja. Ključna ugotovitev analize je, da bi bila podjetja lahko bolj ambiciozna na področju uvajanja trajnostnih vidikov v poslovanje.

Namen tega poročila je spodbuditi podjetja, da bolj aktivno stopijo na pot trajnostne preobrazbe in v tem prepoznajo priložnost. Predvsem pa, da se pričnejo odločati na osnovi ESG podatkov, kar vodi v bolj trajnostno in odporno prihodnost.


Opažamo, da je kar nekaj podjetij naredilo vidne premike

Green Star analiza je pokazala, da poleg velikih tudi manjša podjetja že pričenjajo s trajnostnim poročanjem, kar je izjemno spodbudno, saj nova CSRD direktiva od njih tega še ne zahteva. A slednja so se trajnostnega poročanja lotila, ker so v tem videla priložnost. Opazili smo tudi, da se trajnostno ravnanje postopoma umešča v jedro poslovanja. Če je nekoč bila trajnost prepuščena manjšim oddelkom ali posameznikom, se ta trend vidno spreminja. Večina podjetij iz analize namreč poroča, da so se odločitve glede trajnostnega poslovanja in doseganja podnebne nevtralnosti prenesle na najvišjo vodstveno raven. Pozitivni premik je bil zaznan še pri primerjavi tistih podjetij, ki so v certificiranje stopila dve leti zapored. Kar 50 odstotkov podjetij je namreč prejelo višjo oceno, kar kaže na to, da spremljaje in merjenje podatkov podjetjem omogoča prikaz realne slike na področju trajnosti in pogoj za napredek.

Zaznane so bile tudi številne vrzeli

Na drugi je analiza pokazala, da bi številna podjetja lahko bila bolj ambiciozna na področju uvajanja trajnosti v poslovanje. Iz 53 kriterijev ocenjevanja, ki pokrivajo stanje, cilje in ukrepe razogljičenja, smo ocenili, da je kar 69 odstotkov podjetij premalo ali le delno ambicioznih. Vrzeli so se pokazale tudi pri podnebnih tveganjih, saj kljub temu, da 90 odstotkov podjetij pozna lastna podnebna tveganja, številna kljub temu nimajo vzpostavljenih sistemskih pristopov za soočanje z njimi. Izkazalo se je še, da je sicer kljub visokemu odstotku podjetij, ki izračunajo svoj ogljični odtis, verodostojnost podatkov vprašljiva, saj jih le slaba petina svoje izračune verificira, kar pa postavlja pod vprašanj njihovo točnost.

Želite izvedeti več o odnosu slovenskih podjetij do trajnostnosti in katera področja je treba izboljšati?

Prenesite poročilo tukaj.

Zadnje novice

Analiza odnosa slovenskih podjetij do trajnosti

Razkrivamo kje na poti zelene preobrazbe se nahajajo slovenska podjetja in kakšen je njihov odnos do trajnostnosti!

15.3.2024

Prejemniki Green Star certifikatov za leto 2022

Zanimanje za certifikat je v primerjavi z letom prej naraslo za 150 odstotkov. V letošnjem letu se je v postopek certificiranja vključilo 45 podjetij, ki poslujejo v Sloveniji in tujini.

6.12.2023

Madwise s pomočjo Green Star do uspešnega trajnostnega poslovanja

Da trajnostna preobrazba poslovanju zahteva temeljito pripravo, so mnenja tudi v digitalni marketinški agenciji Madwise. Kaj jih je spodbudilo k zavezi, da tudi sami sami uvedejo spremembe?

24.10.2023

Tretje srečanje članov Green Star kluba

Tokratno srečanje je gostilo podjetje M Sora, kjer so si člani kluba Green Star lahko ogledali proizvodnjo ter si izmenjevali izkušnje in ideje na temo sodelovanja in vključevanja zaposlenih v trajnostne tematike.

18.10.2023

Strateško orodje za lažje merjenje in načrtovanje trajnostnega razvoja

Certifikat Green Star vam omogoča pregled vseh trajnostnih aktivnosti v podjetju ter ponuja nove ideje in strateške usmerite za nadaljnjo zeleno preobrazbo.

1.10.2023

Pridobitev Green Star priporočamo vsem podjetjem

Pogovor s Sašo Vidmar iz Lidl Slovenija o priložnostih, ki jih ponuja Green Star

28.9.2023

S certifikatom Green Star utrjujemo svoj ugled trajnostno naravnane zavarovalnice

O postopku pridobivanja certifikata in njegovih koristih za zavarovalnico smo se pogovarjali z Dejanom Sršetom, svetovalcem za zavarovalno pravo.

21.9.2023

Nacionalni zmagovalec Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva

Green Star je nacionalni zmagovalec evropske nagrade za spodbujanje podjetništva (European Enterprise Promotion Awards –EEPA) 2023.

2.9.2023

Drugo srečanje članov Green Star kluba

S prejemniki Green Star certifikata smo se srečali že na drugem letošnjem Green Star klubu, ki ga je tokrat gostilo podjetje Lumar hiše, v svoji vzročni hiši v Dragomlju.

20.4.2023

Prejemnik energetske nagrade 2023

Green Star je prejemnik energetske nagrade 2023, v kategoriji najboljši promocijski projekt, po izboru bralcev Časnika Finance.

19.4.2023

Želeli smo oceno, ki bo nastala na standardiziranih postopkih

Pogovor z Mealnjo Korošec iz podjetja Elan o razlogih in koristih pridobitve Green Star

1.2.2023

Prvo srečanje članov Green Star kluba

Green Star klub je namenjen prejemnikom certifikata, kjer si lahko izmenjujejo mnenja, iščejo rešitve na skupne izzive in zadrege ter se med seboj povezujejo.

25.1.2023

Slovenija je dobila prvih 18 zmagovalcev zelene preobrazbe

Slovenija je danes dobila prvih 18 zmagovalcev zelene preobrazbe, ki so za svoj prispevek in napredek na poti zelene preobrazbe pridobili certifikat Green Star.

8.12.2022

Ob pogledu na vprašalnik so zajeli sapo, ampak...

Tudi v Sloveniji imamo podjetja, ki so se pogumno podala na pot trajnostne preobrazbe, nekaj jih je tudi že dobilo certifikat Green Star. Ta izkazuje, da so na pravi poti in delajo pomembne korake pri spremembi poslovanja v podnebno nevtralno.

4.10.2022

Green Star projekt podprlo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Podpora ministrstva tudi uradna potrditev, da bo Green Star certifikat igral ključno vlogo pri opolnomočenju podjetij na poti zelenega prehoda in doseganju podnebne nevtralnosti.

4.2.2022