Tretje srečanje članov Green Star kluba

GREEN STAR je viden pečat odličnosti pri doprinosu k podnebni nevtralnosti in bolj zeleni prihodnosti.

Tretje Green Star klub srečanje je člane pripeljalo v Poljansko dolino Rovtarskega hribovja. V Žireh je namreč sedež M Sore, ki je gostila letošnje zadnje srečanje. Člani Green Star kluba so po predstavitvi in ogledu proizvodnje izmenjavali izkušnje in ideje na temo sodelovanja in vključevanja zaposlenih v trajnostne tematike.

Udeleženci svoje zaposlene vključujejo v trajnostne prakse na zelo različne načine, med drugim s spodbujanjem dela od doma, drsnimi urniki, trajnostno mobilnostjo, digitalizacijo, delovanjem na inovativnih projektih in uporabo stopnic, namesto dvigala.

Vsi so se strinjali, da je potrebno biti pri vključevanju zaposlenih v trajnostne tematike konkreten. »Zaposleni morajo v ukrepih videti neposredno korist. Na primer prihranek denarja, dodatek k plači ali krajši delovnik. Ti pristopi dosežejo boljši učinek, kot samo prigovarjanje k zmanjšanju ogljičnega odtisa,« je svoje izkušnje delil Aleš Ugovšek iz M Sore.

Več udeležencev je potrdilo, da odličen vzvod pri vključevanju trajnosti med zaposlenimi predstavlja tudi igra. »V klasični industriji velja, da če se imaš dobro, to ni delo. Vendar so delavnice z vključevanjem igrifikacije pokazale, da kar se naredi preko igre, lahko doseže veliko večji učinek,« je po lastnih izkušnjah ugotovil Ugovšek.

Pozitivni učinek igrifikacije je potrdil tudi predstavnik Summit avto, ki je imel podobno izkušnjo z vpeljavo moderne tehnologije, ki je hkrati varčnejša. »Zaposleni so se nove naprave razveselili kot majhni otroci«, je opisal nakup nove peči v podjetju, »kar tekmovali so med seboj, kako učinkoviteje racionalizirati procese, kar je posledično vodilo tudi do energetskih prihrankov.« Igrifikacija ima več kot očitno odličen potencial, ki bi ga še bilo vredno razvijati. Ob vsem tem si je vredno zapomniti tudi to, da ideje niso vsiljive. Kot na primer majhen, a učinkovit ukrep na stikalih, ki se v M Sori glasi: »Prižgi ideje, ugasni luč.«

Pomemben vidik uvajanja trajnostni v podjetja predstavlja tudi inoviranje. Mojmir Ocvir iz družbe Eles je delil izkušnjo o inoviranju na novih projektih in vključevanje zaposlenih v inovacije, za kar lahko v njihovi družbi po pogodbi zaposleni namenijo do 10% delovnega časa. Ocvir je menja, da je potrebno pridobiti 20 % zaposlenih v »trajnost«, potem je mogoče narediti spremembe z res velikimi učinki.

Vsi udeleženci Green Star kluba so se strinjali, da so zaposleni ključni za doseganje trajnostnih ciljev podjetja in da obstajajo različni načini za spodbujanje zaposlenih za njihovo doseganje. Izrazili so tudi, da dodatno podporo vidijo v pomoči države, ki bi lahko z različnimi finančnimi instrumenti spodbudila podjetja v bolj intenzivno spodbujanje zaposlenih k trajnostnemu vedenju. Opozorili pa so, da finančne spodbude zaposlenih za trajnostno vedenje predstavljajo veliko zakonodajno oviro, saj drugače kot nagrado tega stroška računovodsko ni mogoče upravičiti. Zato bi bile potrebne davčne olajšave ali neobdavčitev tovrstnih nagrad.

Zadnje novice

Analiza odnosa slovenskih podjetij do trajnosti

Razkrivamo kje na poti zelene preobrazbe se nahajajo slovenska podjetja in kakšen je njihov odnos do trajnostnosti!

15.3.2024

Prejemniki Green Star certifikatov za leto 2022

Zanimanje za certifikat je v primerjavi z letom prej naraslo za 150 odstotkov. V letošnjem letu se je v postopek certificiranja vključilo 45 podjetij, ki poslujejo v Sloveniji in tujini.

6.12.2023

Madwise s pomočjo Green Star do uspešnega trajnostnega poslovanja

Da trajnostna preobrazba poslovanju zahteva temeljito pripravo, so mnenja tudi v digitalni marketinški agenciji Madwise. Kaj jih je spodbudilo k zavezi, da tudi sami sami uvedejo spremembe?

24.10.2023

Tretje srečanje članov Green Star kluba

Tokratno srečanje je gostilo podjetje M Sora, kjer so si člani kluba Green Star lahko ogledali proizvodnjo ter si izmenjevali izkušnje in ideje na temo sodelovanja in vključevanja zaposlenih v trajnostne tematike.

18.10.2023

Strateško orodje za lažje merjenje in načrtovanje trajnostnega razvoja

Certifikat Green Star vam omogoča pregled vseh trajnostnih aktivnosti v podjetju ter ponuja nove ideje in strateške usmerite za nadaljnjo zeleno preobrazbo.

1.10.2023

Pridobitev Green Star priporočamo vsem podjetjem

Pogovor s Sašo Vidmar iz Lidl Slovenija o priložnostih, ki jih ponuja Green Star

28.9.2023

S certifikatom Green Star utrjujemo svoj ugled trajnostno naravnane zavarovalnice

O postopku pridobivanja certifikata in njegovih koristih za zavarovalnico smo se pogovarjali z Dejanom Sršetom, svetovalcem za zavarovalno pravo.

21.9.2023

Nacionalni zmagovalec Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva

Green Star je nacionalni zmagovalec evropske nagrade za spodbujanje podjetništva (European Enterprise Promotion Awards –EEPA) 2023.

2.9.2023

Drugo srečanje članov Green Star kluba

S prejemniki Green Star certifikata smo se srečali že na drugem letošnjem Green Star klubu, ki ga je tokrat gostilo podjetje Lumar hiše, v svoji vzročni hiši v Dragomlju.

20.4.2023

Prejemnik energetske nagrade 2023

Green Star je prejemnik energetske nagrade 2023, v kategoriji najboljši promocijski projekt, po izboru bralcev Časnika Finance.

19.4.2023

Želeli smo oceno, ki bo nastala na standardiziranih postopkih

Pogovor z Mealnjo Korošec iz podjetja Elan o razlogih in koristih pridobitve Green Star

1.2.2023

Prvo srečanje članov Green Star kluba

Green Star klub je namenjen prejemnikom certifikata, kjer si lahko izmenjujejo mnenja, iščejo rešitve na skupne izzive in zadrege ter se med seboj povezujejo.

25.1.2023

Slovenija je dobila prvih 18 zmagovalcev zelene preobrazbe

Slovenija je danes dobila prvih 18 zmagovalcev zelene preobrazbe, ki so za svoj prispevek in napredek na poti zelene preobrazbe pridobili certifikat Green Star.

8.12.2022

Ob pogledu na vprašalnik so zajeli sapo, ampak...

Tudi v Sloveniji imamo podjetja, ki so se pogumno podala na pot trajnostne preobrazbe, nekaj jih je tudi že dobilo certifikat Green Star. Ta izkazuje, da so na pravi poti in delajo pomembne korake pri spremembi poslovanja v podnebno nevtralno.

4.10.2022

Green Star projekt podprlo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Podpora ministrstva tudi uradna potrditev, da bo Green Star certifikat igral ključno vlogo pri opolnomočenju podjetij na poti zelenega prehoda in doseganju podnebne nevtralnosti.

4.2.2022