Ob pogledu na vprašalnik so zajeli sapo, ampak...

GREEN STAR je viden pečat odličnosti pri doprinosu k podnebni nevtralnosti in bolj zeleni prihodnosti.

Med dobitniki certifikata Green Star so tudi podjetja Elan, Lumar in Nova KBM, ki orjejo ledino.

Tudi v Sloveniji imamo podjetja, ki so se pogumno podala na pot trajnostne preobrazbe, nekaj jih je tudi že dobilo certifikat Green Star. Ta izkazuje, da so na pravi poti in delajo pomembne korake pri spremembi poslovanja v podnebno nevtralno. Med dobitniki certifikata Green Star so tudi podjetja Elan, Lumar in Nova KBM, ki orjejo ledino.

Proti koncu so koraki vedno težji

Zelene zvezde so protagonisti, ki ne čakajo na napotke, ampak peljejo svojo poslovno pot po poti zelenega prehoda. Nataša Teraž Krois, vodja razvoja pri podjetju Lumar, pravi, da se je pri njih zelena preobrazba začela še v obdobju, ko to ni bila odmevna medijska tema: »Prvo trajnostno poslovno strategijo smo zapisali že leta 2018 in zapisali projekte, ki jih moramo izvesti. Lani smo to nadgradili še z zelenimi zavezami Lumarjevih ciljev, postati resnično ničogljično podjetje do leta 2025.« Svoje izzive so se odločili preveriti tudi pri zunanjih ocenjevalcih. V luči tega so se odločili za certifikat Green Star, ki potrjuje njihovo zeleno pot. »Smo tik pod vrhom te poti,« je povedala Nataša Teraž Krois in dodala, da se zavedajo, da so proti koncu koraki vedno težji.

Kupci želijo trajnostne izdelke

V Elanu menijo, da je trajnost večna, pot pa se nikoli ne konča. Ponosni so, da so dobili naziv »odločni izzivalec«. »Tako smo uvideli, kje smo in kaj vse še moramo postoriti za naprej, da bomo pokrili vsa področja trajnosti in izboljšali svoje poslovanje,« je povedala Anita Jerala Peterman, vodja nabave Elan – zimska divizija. V Elanu se zavedajo, da je pritisk na zeleno preobrazbo s strani kupcev izjemno velik, »kar je tudi razumljivo, saj tržimo in prodajamo izdelke, ki jih naši kupci pretežno uporabljajo v naravi, zato je naša odgovornost do trajnostnega razvoja še toliko večja«. Meni, da je certifikat Green Star odlično orodje, kažipot, kje si in kako naprej.

Nova KBM nadgradila ESG-strategijo

Že zelo zgodaj se je na pot zelene preobrazbe podala tudi druga največja banka pri nas, Nova KBM. »Ker na neki način bdimo nad gospodarstvom, mu pomagamo, imamo pomembno vlogo pri zelenem prehodu predvsem s svojimi produkti, zato smo leta 2021 sprejeli ESG-strategijo, ki sloni na petih stebrih, v letu 2022 pa smo to strategijo že nadgradili, saj smo ugotovili, da moramo biti pri ciljih še bolj ambiciozni,« je pojasnila Petra Hercog, svetovalka v komuniciranju pri Novi KBM. V banki so uvedli številne ESG-prakse in kulturo ter dodala: »Certifikat pa nam daje uvid, ali smo na pravi poti, ali imamo postavljene prave KPI-je«.

Ob pogledu na vprašalnik so zajeli sapo, ampak …

O izpolnjevanju vprašalnika za certifikat Green Star, ki ima nekaj več kot 100 vprašanj, pravi, da je bilo naporno, a nujno, »saj le tako uvidiš, kaj počneš, kaj vse se dogaja v podjetju, povežeš različne sektorje podjetja. Te podatke imaš. A smo jih zdaj strukturirali in lažje za naprej spremljamo, kaj počnemo,« je dejala Nataša Teraž Krois iz podjetja Lumar. Anita Jerala Peterman iz podjetja Elan je na vprašanje, kako zahtevno je bilo rešiti vprašalnik za certifikat, odvrnila, da je to preprosto, če imaš zbrane vse tehnične podatke. »Veliko stvari smo imeli zbranih še iz časa prijave za certifikat ISO 4001, zato je bilo morda malce lažje. Določene podatke pa smo morali šele zbrati. A ko prvič vidiš vprašalnik, zajameš sapo,« je Anita Jerala Peterman dejala v smehu in dodala, da je to dobra vaja, da zapišeš stvari, ki jih imaš in delaš. Tudi v Novi KBM so se izpolnjevanja vprašalnika lotili timsko, imenovan imajo tudi poseben odbor, ki se ukvarja z ESG-strategijo. V smehu pa Petra Hercog pojasni, da so v banki vajeni izpolnjevati obširne vprašalnike. »Vprašanja, ki so vezana na našo samooceno, so terjala tehten premislek različnih sektorjev znotraj banke, saj smo se želeli izogniti 'greenwashinga' in smo vsako vprašanje pretehtali z več vidikov ter podali čim bolj objektivno samooceno.«

Komu prejemniki certifikatov Green Star priporočajo ta certifikat

Petra Hercog iz Nove KBM meni, da ni podjetja pri nas, ki mu te evalvacije ne bi priporočali. »Podjetje dobi vpogled v svoje poslovanje, kaj bi lahko izboljšali,« meni in doda, da bodo banke v prihodnje zahtevale več podatkov o okolju. »Za zunanje dobavitelje, katerih skupni letni promet presega 10.000 evrov, imamo v Novi KBM že ESG-vprašalnik, ki se nanaša na vse tri stebre ESG.« »Skupaj gradimo ta certifikat, lahko smo ponosni, da gre za slovensko znanje in slovenski produkt, ki se lahko primerja z ostalimi evropskimi rešitvami,« je povedala Anita Jerala Peterman iz Elana, Nataša Teraž Krois iz Lumarja pa je ob tem dodala še, da s tem dobimo oceno, kaj je podjetje dejansko naredilo: »Green Star ti da vpogled v stanje, tudi samorefleksijo, kaj še lahko izboljšaš. Dodana vrednost tega certifikata je tudi v tem, da je vprašalnik v slovenskem jeziku. Ta certifikat dejansko je dodana vrednost za vsako podjetje.«

Zadnje novice

Analiza odnosa slovenskih podjetij do trajnosti

Razkrivamo kje na poti zelene preobrazbe se nahajajo slovenska podjetja in kakšen je njihov odnos do trajnostnosti!

15.3.2024

Prejemniki Green Star certifikatov za leto 2022

Zanimanje za certifikat je v primerjavi z letom prej naraslo za 150 odstotkov. V letošnjem letu se je v postopek certificiranja vključilo 45 podjetij, ki poslujejo v Sloveniji in tujini.

6.12.2023

Madwise s pomočjo Green Star do uspešnega trajnostnega poslovanja

Da trajnostna preobrazba poslovanju zahteva temeljito pripravo, so mnenja tudi v digitalni marketinški agenciji Madwise. Kaj jih je spodbudilo k zavezi, da tudi sami sami uvedejo spremembe?

24.10.2023

Tretje srečanje članov Green Star kluba

Tokratno srečanje je gostilo podjetje M Sora, kjer so si člani kluba Green Star lahko ogledali proizvodnjo ter si izmenjevali izkušnje in ideje na temo sodelovanja in vključevanja zaposlenih v trajnostne tematike.

18.10.2023

Strateško orodje za lažje merjenje in načrtovanje trajnostnega razvoja

Certifikat Green Star vam omogoča pregled vseh trajnostnih aktivnosti v podjetju ter ponuja nove ideje in strateške usmerite za nadaljnjo zeleno preobrazbo.

1.10.2023

Pridobitev Green Star priporočamo vsem podjetjem

Pogovor s Sašo Vidmar iz Lidl Slovenija o priložnostih, ki jih ponuja Green Star

28.9.2023

S certifikatom Green Star utrjujemo svoj ugled trajnostno naravnane zavarovalnice

O postopku pridobivanja certifikata in njegovih koristih za zavarovalnico smo se pogovarjali z Dejanom Sršetom, svetovalcem za zavarovalno pravo.

21.9.2023

Nacionalni zmagovalec Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva

Green Star je nacionalni zmagovalec evropske nagrade za spodbujanje podjetništva (European Enterprise Promotion Awards –EEPA) 2023.

2.9.2023

Drugo srečanje članov Green Star kluba

S prejemniki Green Star certifikata smo se srečali že na drugem letošnjem Green Star klubu, ki ga je tokrat gostilo podjetje Lumar hiše, v svoji vzročni hiši v Dragomlju.

20.4.2023

Prejemnik energetske nagrade 2023

Green Star je prejemnik energetske nagrade 2023, v kategoriji najboljši promocijski projekt, po izboru bralcev Časnika Finance.

19.4.2023

Želeli smo oceno, ki bo nastala na standardiziranih postopkih

Pogovor z Mealnjo Korošec iz podjetja Elan o razlogih in koristih pridobitve Green Star

1.2.2023

Prvo srečanje članov Green Star kluba

Green Star klub je namenjen prejemnikom certifikata, kjer si lahko izmenjujejo mnenja, iščejo rešitve na skupne izzive in zadrege ter se med seboj povezujejo.

25.1.2023

Slovenija je dobila prvih 18 zmagovalcev zelene preobrazbe

Slovenija je danes dobila prvih 18 zmagovalcev zelene preobrazbe, ki so za svoj prispevek in napredek na poti zelene preobrazbe pridobili certifikat Green Star.

8.12.2022

Ob pogledu na vprašalnik so zajeli sapo, ampak...

Tudi v Sloveniji imamo podjetja, ki so se pogumno podala na pot trajnostne preobrazbe, nekaj jih je tudi že dobilo certifikat Green Star. Ta izkazuje, da so na pravi poti in delajo pomembne korake pri spremembi poslovanja v podnebno nevtralno.

4.10.2022

Green Star projekt podprlo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Podpora ministrstva tudi uradna potrditev, da bo Green Star certifikat igral ključno vlogo pri opolnomočenju podjetij na poti zelenega prehoda in doseganju podnebne nevtralnosti.

4.2.2022